Acuzatii si comentarii

joi, 24 septembrie 2009

Cineva o acuza pe Stephenie Meyer de plagiere. Nici nu am retinut numele, ca m-au apucat nervii. Dar e normal. Si ca sa intelegeti mai bine ce vreau sa spun, va voi aminti ce am scris mai demult despre Twilight si Harry Potter:

"Twilight: o productie de exceptie, o poveste frumoasa si fascinanta ce te tine cu sufletul la gura pana la final...
Doar ca, bineinteles, ca la orice lucru bun, au aparut si remarcile negative. Am citit pe anumite site-uri pareri proaste despre acest film: cum ca s-a folosit prea mult machiaj, cum ca actori nu interpreteaza in mod realist sau ca nu respecta cartea.
Filmul respecta cartea foarte bine, sunt replici intregi din carte ce se regasesc in film, dar este normal sa nu apara toate scenele, in niciun film artistic nu pot transpune toate secventele din carte, asta ar insemna sa se intinda pe mai multe ore...
Autoarea romanului "Twilight", Stephenie Meyer, a fost numita "O a doua J.K. Rowling", lucru ce a starnit din nou susoteli negative prin randul unora.
Imi amintesc cat de aprig au fost criticate cartile si filmele din seria "Harry Potter", pentru simplul fapt ca au avut succes! Nu se putea spune:"Da, domne, J.K. Rowling are foarte multa imaginatie si un talent iesit din comun, da domne actorii din filme se potrivesc personajelor."Nu, de ce ar spune cineva ceva de bine, Doamne fereste!! Remarcile usturatoare s-au adunat in jurul scriitoarei, majoritatea pornind de la faptul ca a devenit cea mai bogata femeie din Marea Britanie. Si ce-i cu asta?Pai ar fi cam urmatorul lucru: haideti sa ii ponegrim pe altii fiindca sunt mai buni decat noi, fiindca au mai multi bani..de ce?Pentru ca putem...
Concluzia mea este ca orice lucru bun trebuie sa aduca cu sine si remarci negative, jignitoare, usturatoare si de cele mai multe ori nemeritate.
Cum s-a intamplat si la Eurovision acum cativa ani, cand trupa Lordi a castigat si toti au luat foc, au inceput sa se scrie lucruri urate, inclusiv ca si-au cumparat trofeul.De ce? Doar pentru ca au obtinut un succes la care nu se astepta nimeni?Sau pentru faptul ca erau rockeri, diferiti de restul lumii, mereu criticati, mereu huiduiti?
Oare de ce in lumea asta toti de mananca intre ei, fara exceptii?
Urat, foarte urat..."

Bun, si acum revin la tema plagiatului. Pai sa ne gandim: cand o carte este buna, este plagiata. Vezi: J.K.Rowling, Stephenie Meyer sau Eminescu al nostru. Cand cineva face un lucru deosebit in sensul bun al cuvantului si ii uimeste pe toti, a trisat. Vezi: trupa Lordi. Cand un cantaret sau actor devine foarte iubit, sigur e dependent de droguri sau cine stie ce li se mai nazare oamenilor ca face. Exemple sunt nenumarate.

E ceva adevarat din toate acuzatiile astea? Dupa parerea mea, NU.
Uite, iar mi se urca sangele la cap cand vad cum toti oamenii buni sunt improscati cu noroi.

Era o vreme cand imi cautam locul in lume. Si uneori chiar mi se pare ca l-am gasit, dar mai primesc o "palma" din asta virtuala plina de rautate si imi dau seama ca am o molecula a ADN-ului in plus sau in minus fata de ceilalti oameni, ca parca prea sunt multe lucruri simple care ma uimesc.
Am deviat si de la subiect.
Ideea acestui post: Ma scarbeste atata rautate si nesimtire!
Bleahh!!

0 comentarii: